<

Thirrje për aplikime

KONKURSI Seifert edhe një herë!

"Ai ishte një gjeni. Ai kishte të njëjtën aftësi të nxjerrjes së karakteristikave më të mira nga anëtarët e ekipit të tij si Miles Davis. Kur ai hyri në skenë, grupi ndryshoi dhe çdo muzikant luante në mënyrë të përkryer, sikur ata mendonin se ishte dikush i madh në skenë, sikur të ishte vetë Zoti, "kjo është ajo çka muzikantët Amerikan rikujtojnë për Zbigniew Seifert. Për t’a shpërblyer atë dhe për të mos harruar për prodhimin e tij jashtëzakonisht të madh që ai la pas, për kulturat Poloneze dhe ndërkombëtare, Fondacioni Zbigniew Seifert ka organizuar edicionin e dytë të Konkursit Ndërkombëtar Zbigniew Seifert të Xhazit-Violinë. Aplikacionet mund të dorëzohen deri më 18 shkurt deri më 31 mars 2016.

"Zbyszek është thesari ynë kombëtar!" thekson anëtari i Nderit të Jurisë të Konkursit, të jashtëzakonshëm të Xhazit, trombisti Tomasz Stanko. "Ai ishte Paganini i xhazit violinë," shton Urszula Dudziak i cili ka mbështetur idenë e organizimit të një ngjarje xhazi dedikuar për kujtimin e gjeniut Zbigniew Seifert nga fillimi i saj. Në botën e xhazit ka shumë konkurse për instrumente të njohura në zhanr. Nuk ishte, megjithatë, jo një i vetëm për violinistë të xhazit. Edhe në SHBA – në djepin e botës së xhazit - nuk është organizuar një ngjarje e madhe dedikuar këtij instrumenti. Ideja e Konkursit Ndërkombëtar Zbigniew Seifert të Xhazit Violinë lindi në këtë mënyrë për të adresuar këtë boshllëk dhe theksuar rëndësinë e xhazit violinë. Para së gjithash, ajo u krijua me qëllim për të përkujtuar një nga violinistët më të mëdhenj të xhazit të kohës sonë, të Jazzman madhështor Polak dhe autor Zbigniew Seifert.

Edicioni i parë i Konkursit Ndërkombëtar Zbigniew Seifert të Xhazit Violin të organizuar në vitin 2014 ishte një sukses i jashtëzakonshëm - është pjesë nga 63 violinistë nga 17 vende të ndryshme, dhe juria ishte e përbërë nga gjigandët e xhazit në botë: violinisti i famshëm I New York-ut, Mark Feldman, bashkë- themelues dhe basisti legjendar Oregon Glen Moore Band, dhe bateristi i Tomasz Stanko si dhe combos i Zbigniew Seifert.

Edicioni i 2-të i Konkursit Seifert do të mbahet nga 24 deri më 27 gusht në korrik 2016, në Qendrën Evropiane të Penderecki Krzysztof për Muzikë në Lusławice, dhe në Krakov. Juria e Konkursit përsëri do të përbëhet nga dy artistë të Njohur: Mark Feldman dhe Janusz M. Stefanski, dhe ata do të gjykojnë violinistët që konkurrojnë për çmimet e konkursit së bashku me Josh Grosman, drejtor artistik të Shoqatës Xhaz të Qendrës së Qytetit të Torontos dhe të Toronto Festivalit Xhaz të Torontos. Organizatorët kanë dhënë tre Çmime në Konkursin: çmimin e 1-rë - 10.000 EUR, çmimi i 2-të - 5,000 EUR, çmimi i 3-të - 2,000 EUR.

Ashtu si gjatë edicionit të parë, edhe publiku do të jetë në gjendje për të zgjedhur të preferuarin e tyre. Votimi do të zhvillohet nëpërmjet një platforme radio të veçantë, ku dashamirët e xhazit nga e gjithë bota do të jetë në gjendje të ndjekin të gjitha fazat e konkursit. Për më tepër, Shoqata Jazzarium dhe Programi 2 e Radios Polake do të financojë një çmim të veçantë në formën e një performance në Studion e koncertit të Witold Lutosławski të Radios Polake.

Megjithatë Konkursi Seifert nuk është vetëm në lidhje me çmimet. Fondacioni Seifert Zbigniew nuk e ka kufizuar veten për të organizuar audicione dhe një koncert gala lidhur me prezantimin e çmimeve. Ideja konkursit është të nxitur prodhimin muzikor Seifert dhe për të ndihmuar muzikantë të rinj, të talentuar për të nisur karrierën në fazat ndërkombëtare. Në vitin 2015 dhe 2016 Fondacioni ka organizuar një seri koncertesh në Gjermani dhe Poloni, duke shfaqur laureatët dhe pjesëmarrësit e edicionit të parë të konkursit Seifert. Në korrik të vitit 2015 Qendra Evropiane e Penderecki Krzysztof për Muzikë në Lusławice organizoi workshope për violinistë të xhazit. Nja dy javë më parë, laureate e Konkursit luajtën një koncert të veçantë si pjesë e Kongresit të Violinës së Barcelonës, duke qenë eventi më i madh në botë i llojit të tillë.

Në fillim të 2015 dhe 2016, Fondacioni ka organizuar edhe një ngjarje të veçantë. Në bashkëpunim me Akademinë e Arteve të Bukura në Varshavë, që organizoi një konkurs për një poster që promovonte edicionin e 2-të Konkursin Ndërkombëtar Zbigniew Seifert për Xhaz Violin. Juria e përbërë nga Paweł Brodowski (kryeredaktori i Forumit Xhaz), Aneta Norek-Skrytka (presidente e Shoqatës së Seifert Zbigniew), Rafał Olbiński (artist vizual) dhe Katarzyna Stanny D.F.A. (Lektore në Studion e Dizajnit Multimedia, Departamenti i Artit Mediatik në Akademinë e Arteve të Bukura në Varshavë) zgjedh punimin fitues - autorizuar nga Magdalena Wieczorek. Të gjitha punimet e paraqitura për konkursin do të prezantohen në një ekspozitë të veçantë gjatë edicionit të 2-të të Konkursit Seifert në Lusławice.

Rregulloret e edicionit të 2-të Konkursin Ndërkombëtar të Zbigniew Seifert për Xhaz Violin, si dhe informacione të tjera të nevojshme, është në dispozicion në: 

www.seifertcompetition.com
https://www.youtube.com/watch?v=4WsotssfgjY